Політика 9 Грудня 2017 19:01Mikel

5 ДЕРЖАВНИХ ЛІДЕРІВ З ФІЗИЧНИМИ ВАДАМИ

Зріст Дмитра Медведєва і смішна зачіска Дональда Трампа – це за історичними мірками взагалі не проблеми.

1665-1700

КАРЛОС II ЗАЧАРОВАНИЙ, КОРОЛЬ ІСПАНІЇ

Жертва кровозмішних шлюбів династії Габсбургів: батько Карлоса був чоловіком і одночасно дядьком його матері. Народився з непропорційно великою головою. Аномально довгі нижня щелепа і язик заважали нормально говорити і жувати. До цього бонусом йшов букет інших хвороб – від епілепсії до розм’якання кісток. Попри це Карлос змушений був зійти на престол як єдиний з п’яти синів Філіпа IV.

В народі короля прозвали «Карлосом Зачарованим», оскільки його намагалися лікувати вигнанням диявола. Іспанія важко пережила правління людини, яка замість державних справ надавала перевагу іграми з придворними карликами. Карлос помер в 38 років, не залишив спадкоємців і був останнім Габсбургом на іспанському престолі.

Карлос II Зачарований. Джерело: Royal Collection Trust / royalcollection.org.uk
Карлос II Зачарований. Джерело: Royal Collection Trust / royalcollection.org.uk
1888-1918

ВІЛЬГЕЛЬМ II, КОРОЛЬ ПРУССІЇ

Перший з вісьмох дітей Фрідріха Прусського і англійської принцеси Вікторії народився після важких пологів. Його ліва рука була коротша за праву на 15 см і через розрив плечового нерва не могла навіть тримати виделку. Вільгельм носив апарат для витягування руки і корсет для підтримки шиї. Одягався лише за допомогою камердинерів.

В зрілому віці після довгих років тренувань кайзер навчився тримати лівою рукою легкі предмети, але так і не міг піднімати їх. Свій недолік король намагався приховувати одягом з рукавами різної довжини і грамотним вибором пози під час фотографування. Фізична вада виховала у Вільгельма вольовий характер, але зробила його доволі замкнутим.

Вільгельм II, 1913 р. Фото: Miscellaneous Items in High Demand / Library of Congress
Вільгельм II, 1889 р. Фото: Flickr / the lost gallery
1933-1945

ФРАНКЛІН РУЗВЕЛЬТ, ПРЕЗИДЕНТ США

За 12 років до обрання президентом на перший термін Рузвельт захворів на поліомієліт. Його ноги паралізувало. Всупереч інвалідності, він обирався президентом чотири рази і успішно керував країною у важкі роки Великої депресії і Другої світової війни.

За відсутності телебачення багато американців навіть не підозрювали, що Рузвельт не може ходити. Президент рідко фотографувався в інвалідному візку, і навіть на пам’ятниках його зображали на повний зріст. Лише в 2001 році була відкрита статуя президента в інвалідному візку.

Меморіал Франкліна Рузвельта. Архітектор Лоуренс Хальпрін. Фото: Ingfbruno / Меморіал Франкліна Делано Рузвельта / CC BY-SA 3.0
Франклін Рузвельт, 1941 рік. Фото: Margaret Suckley / FDR Presidential Library & Museum

1948-1994

КІМ ІР СЕН, ЛІДЕР КНДР

Засновнику, «великому вождю» і «вічному президенту» північнокорейської держави поклонялися мільйони. Він при цьому намагався приховати величезну пухлину на шиї. Фотографам заборонялося знімати його з правого боку. Кісткова доброякісна пухлина стала помітною у 1980-х роках. Тоді ж у Кім Ір Сена з’явилася звичка уникати камер.

Кім Ір Сен. Фото: Manek Attila / MTI

1985-1991

МИХАЙЛО ГОРБАЧОВ, ГЕНСЕК СРСР

Пляма стала візитною карткою радянського лідера, якому в народі давали прізвиська на кшталт «Міша Мічений». Це була доброякісна пухлина – вроджена капілярна гемангіома. Здійснювати маніпуляції з нею небезпечно, тому гемангіому видаляють лише в разі її швидкого поширення.

Вже після політичної пенсії Горбачов розповідав, що відмовлявся від видалення плями, оскільки не вважав її потворною. Тим не менш, газетні ретушери прибирали пляму з чола члена Політбюро ЦК КПРС доти, поки це не стало марним – люди побачили її по телебаченню.

Михайло Горбачов. XX з'їзд ВЛКСМ. Фото: Володимир Вяткін / RIA Novosti archive / CC-BY-SA 3.0
Газета «Правда», 14 жовтня 1986 р.
Джерело: https://was.media/uk/2017-12-05-teper-gorbatij-5-derzhavnih-lideriv-z-fizichnimi-vadami/
Схожі статті