Україна 6 Червня 2017 15:54Денис Діденко

Як не стати жертвою комп’ютерних шахраїв з “ДНР/ЛНР”

Останнім часом мешканці Волинської області все частіше стають жертвами комп’ютерних шахраїв. Основними причинами такої ситуації є довірливість жителів регіону та ігнорування простих та безпечних правил поводження з картковими рахунками.

З початку року збільшилася кількість шахрайських схем, до створення яких причетні мешканці непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. Зокрема, зловмисники розробляють “фішингові” сайти, що імітують популярні онлайн-сервіси для грошових переказів, а також сервіси для поповнення мобільного телефону в мережі Інтернет. На фальшивих веб-сервісах створюють платіжні форми, в які користувачі повинні вводити конфіденційні дані своєї банківської картки (термін дії, тризначний код безпеки зі зворотнього боку картки або код CVC2/CVV2). Така інформація потрапляє в розпорядження сторонніх осіб, які використовують здобуті дані для здійснення грошових переказів з карток ошуканих користувачів на власні рахунки, використовуючи при цьому різноманітні електронні платіжні системи.

Іншим видом шахрайства в мережі Інтернет, який активно використовується ув‘язненими, що відбувають покарання на території так званих "ДНР/ЛНР", є “вішинг”, тобто власнику банківської карти дзвонять (або присилають смс-повідомлення) і під різними приводами вивідують реквізити його банківської карти, отримавши ці дані шахраї переказують кошти на карткові рахунки підставних осіб, які можуть їх обготівковувати. В подальшому вказані кошти перенаправляються кур’єрами на непідконтрольну територію Донецької та Луганської областей.

Щоб не стати жертвою комп’ютерних шахраїв з “ДНР/ЛНР” необхідно: при розрахунках в мережі Інтернет використовувати тільки перевірені сайти, не користуватися послугами невідомих нових сервісів, про які немає інформації і відгуків в мережі Інтернет; необхідно переконатись, що вибраний платіжний сервіс є надійним, для цього перевірити чи не включений він у чорний список шахрайських сайтів, адміністрування якого здійснює Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем за інтернет-адресою: www.ema.com.ua/report-an-incident/black-list/.

При дзвінку представника банку чи інших осіб ніколи не повідомляти конфіденційні дані банківської картки (термін дії, тризначний код безпеки зі зворотнього боку картки або код CVC2/CVV2). Переставайте бути довірливими, будьте обачними та обережними.

Схожі статті