Політика 3 Лютого 2019 1:32Марина Сейлор

03. 02. 1920.

03.02. 1920  у Празі відбувся  з'їзд Української Військової Організації УВО, ядро якої склали офіцери з числа Українських січових стрільців та армії ЗУНР.

Одночасно в середині 1920 р, головним чином в Чехо Словаччині, виникли українські націоналістичні організації, найвпливовіші з яких Легія Українських Націоналістів та Група Української Національної молоді ініціювали їх об'єднання  для координації зусиль і боротьби за українську державність.
На початку 1927 р вони підготували проект Союзу Організацій Українських Націоналістів і 12.07. в Празі провели установчий з'їзд, який прийняв рішення запросити до об'єднання інші організації і приватних осіб, які поділяють їх ідеологічні установки. Ідея була підтримана Коновальцем, який вважав за необхідне створення легального  політичного крила УВО, що була суто бойовою організацією.
28 01. 1929 р у Відні розпочав роботу Конгрес представників націоналістичних організацій , який 3. 02. оголосив про створення руху Організація українських націоналістів ОУН, метою якого було оголошено захист українського етнічного населення від репресій та переслідування з боку влади Польщі та СРСР і побудова на українській етнічній території незалежної держави на принципах пріорітетності інтересів українців як нації.Першим керівником ОУН став Євген Коновалець, який залишався одночасно і керівником УВО,яка зберегла свою самостійність і мала вести бойову діяльність.
У 1933 р провідником ОУН на західноукраїнських землях і комендантом УВО був призначений 24 річний Степан Бандера, що привело до  активізації терористичної діяльності у Польщі.Після звільнення з тюрми у 1939 р Бандера відмовився підкоритися новому керівництву ОУН на чолі з Андрієм Мельником і наступного року створив власний Революційний Провід ОУН, який отримав назву ОУН Б.
Джерело: https://peaceinukraine.livejournal.com/4028114.html
Схожі статті