Політика 3 Березня 2022 9:38Марина Сейлор

Бербок пояснила поворот політики Берліна на 180 градусів

Україна має право захищатися проти держави-агресора відповідно до Статуту ООН, тому Німеччина вирішила переглянути свою політику щодо ненадання зброї країні, в якій точиться конфлікт.

Про це заявила глава МЗС ФРН Анналена Бербок під час надзвичайного засідання німецького Бундестагу, присвяченого війні Росії проти України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія безжально напала на Україну. І Україна, як і кожна держава світу, має право на самооборону, закріплене в Статуті Організації Об’єднаних Націй… І ми, хто стоїть на засадах міжнародного права, також зобов’язані зараз спільно захищати цей Статут», - сказала Бербок. Вона нагадала, що кілька тижнів тому говорила з цієї ж трибуни, що рішення про поворот на 180 градусів у зовнішній політиці може відбутися в потрібний момент і з повною свідомістю.

«Зараз, як це не сумно, настав момент для цього… Це момент, коли в Європу повернулася агресивна війна», - констатувала дипломат.

Зважаючи на жорстокий напад на Україну, було прийняте рішення підтримати Україну військовими матеріалами та зброєю, тому що «не можна залишати Україну беззахисною перед агресором, який несе цій країні смерть і розруху», - сказала Бербок.

Вона пообіцяла, що Німеччина не залишить українців у цій безжальній агресії, війні Путіна. Це війна, яка вимагає Німеччину перекроїти основи її зовнішньополітичних дій. Можливо, сьогодні, додала політик, Німеччина залишає позаду форму «особливої та унікальної стриманості у зовнішній і безпековій політиці»; якщо наш світ інший, то й політика має бути іншою.

Захід намагався використати дипломатію до останньої хвилини,запевнила міністр, «але Кремль нас залякував, брехав і відмовився робити все, що ми, європейці, досі відстоювали. Путін хотів цієї війни будь-що», - сказала глава МЗС ФРН.

Вона також запевнила, що ціна цієї війни проти невинних людей і в порушення Статуту ООН «буде нестерпною для системи Путіна».

Окрім надання озброєнь, Німеччина збільшила внесок до фонду гуманітарної допомоги ООН для України на 5 мільйонів євро. Також буде надана подальша короткострокова допомога в розмірі 10 мільйонів євро для Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Насамкінець Бербок звернулась до всіх країн світу: «покажіть свої кольори (за кого ви) наступного тижня на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй! Це наш міжнародний мирний порядок. Тепер ми повинні захищати його разом». У ситуації, що склалася, ніхто не може бути нейтральним.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3415054-berbok-poasnila-povorot-politiki-berlina-na-180-gradusiv.html

Схожі статті