В мережі 16 Січня 2016 11:01Марина Сейлор

Чому українцям не варто дуже радіти зниженню цін на нафту? (с) Алексей Геращенко

Мы все, конечно, радуемся падению цены на нефть, однако не стОит забывать, что гривна - тоже сырьевая валюта.
Приятно, что для нас дешевеет газ и нефть в долларах, не говоря о сокращении возможностей у кремля, однако это явление лишь часть общей картины.

Об этом в статье Алексея Геращенко. Единственное мое непрофессиональное замечание - отток инвесторов Украине вряд ли уже грозит, все, кто хотел, утекли, не дожидаясь новостей Китая, давным-давно.
----------------------
Вартість бареля нафти наблизилася до критичної психологічної позначки в 30 доларів, яка здавалася фантастичною ще кілька років тому.

Українці радіють. Адже наша країна залежить від постачання енергоносіїв. Стаття «палива мінеральні; нафта і продукти її перегонки» в структурі українського товарного імпорту складає близько 30 %. Тому нафтове падіння позитивно впливає на український платіжний баланс, та дає змогу сподіватися на майбутнє зниження обтяжливих комунальних тарифів.

Ще більше радості українцям приносить розуміння, що обвал ринку нафти знижує економічні можливості сусіда-агресора. Проте жодні події неможливо розфарбувати в суто білий чи суто чорний колір. Так само і нинішня тенденція має свої негативні наслідки для країни. А саме:

1. Одним із рушіїв зниження цін на сировинні ресурси є скорочення темпів зростання економіки Китаю. Проте й український експорт є переважно сировинним, тому вітчизняні металургія і хімія зазнаватимуть того ж цінового тиску, що й нафта. Скорочення прибутку від експорту українських товарів може знівелювати «нафтові» досягнення платіжного балансу.

2. Різкі зміни цін на нафту викликають глобальні структурні перебудови у світовій економіці, що може призвести до її загального гальмування, від якого найбільше страждають саме країни зі слабкою економікою. В такий час інвестиції шукають «тихі гавані», оминаючи зони ризику, до яких належить Україна.

3. Тиск на український експорт через торговельну війну з Росією та девальвацію валют країн-споживачів української продукції створює ризики девальвації гривні. Ми ж бачимо, як в українських реаліях зниження світових цін на нафту в поєднанні зі зниженням курсу гривні призвело до суттєвого зростання гривневої ціни на паливо.

Тому не варто очікувати, що низька вартість нафти стане рушієм для розвитку. Загалом світ глобально перебудовується. Великий сировинний цикл закінчився, тож частка ресурсів у світовому ВВП надалі падатиме.

В світі немає проблем із ліквідністю, гроші шукають перспективні місця і стартапи, нові сектори економіки виростають просто на очах. Тому навряд чи можна будувати економічну політику за зразком ХХ століття, коли галузь залишалася перспективною протягом десятиліть. В ХХІ столітті час іде швидше, надважливими є загальні умови ведення бізнесу в країні, їх сприятливість і прозорість, соціальний капітал та кваліфікація людей. Саме ці фактори залучають потік інвестицій до країни, саме вони докорінно змінюють економічні тенденції.

Тож зниження цін на нафту саме по собі не чинитиме суттєвого позитивного впливу на економіку країни, натомість занепокоєння викликає загальна турбулентність світової економіки. Можливо, ми стоїмо на порозі глобальної зміни сил на економічній і політичній карті світу. І це несе країні, що так і не оговталась від кризи, нові випробування.

Тож не варто бачити в зниженні ціни на енергоносії суцільний позитив, це лише один із проявів глобальних змін, які несуть нові виклики для української економіки.
Источник: http://tyler78.livejournal.com/603482.html

Схожі статті