Світ 23 Жовтня 2015 19:05Валерій Ворон

Financial Times: конфлікт у Сирії розвідка Британії передбачила 60 років тому

Британське видання Financial Times, посилаючись на розсекречені документи, зазначило, що розвідка Великобританії передбачили можливий конфлікт у Сирії майже 60 років тому.

У таємні документальній записці призначеній прем'єр-міністру Великобританії Гарольду Макміллана, підготовлена у 1957 році, повідомляється про різку реакцію Кремля на спробу США змінити дружню до СРСР владу Дамаску. FT відмічає, що влада Москви завжди вбачала в Сирії як стратегічного партнера.

Описані у документах спецслужб сценарій війни схожий на ситуацію в Сирії, що склалася сьогодні та реакцією Росії. У цьому документі зазначається, що Радянська влада створюватиме проблеми Заходу, де лише можливо.

Британські розвідники повідомляли, що тоді Радянський союз використовував би демонстрацію військово-повітряних сил, відправлення військових кораблів в Середземне море, "гра на нервах" Туреччини, а також поява в Сирії добровольців.

Конфлікт у Сирії продовжується з 2011 року. У 2014 році США та коаліція розпочала військові дії проти ІДІЛ. У вересні 2015 року Росія розпочала військову кампанію у Сирії.

Схожі статті