Політика 27 Серпня 2017 7:48Mikel

Хто цього року поповнив лави генералів

  

Вже традиційно до Дня Незалежності України президент Петро Порошенко підписав указ «Про присвоєння військових звань». Цьогоріч було присвоєно звання генерал-майора трьом полковникам і звання контр-адмірала капітану першого рангу.

Отже, звання генерал-майора було присвоєно полковнику Генерального штабу Збройних сил України Анатолію Баргилевичу, начальнику оперативного управління — заступнику начальника штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України.

2 грудня 2012 року Анатолія Баргилевича за особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час виконання військового обов’язку, та з нагоди Дня Збройних Сил України нагородили орденом Данила Галицького.

Підвищили у званні полковника Валерія Залужного, начальника штабу — першого заступника командувача військ оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних Сил України. Свого часу цей офіцер відзначився тим, що п’ять днів провів на гауптвахті.

6 лютого 2016 року особовий склад 8 роти 3 механізованого батальйону військової частини прибув на полігон «Широкий лан» у с. Улянівка Миколаївської області. Протягом трьох діб у військовослужбовців не було належного харчування, питної води, достатньої кількості наметів і ліжок. 46 бійців,  не задоволені умовами перебування, 8 лютого вийшли з полігону та рушили на прийом до військового прокурора у Миколаїв.

У матеріалах справи прокуратури зазначалося: «полковник Залужний В.Ф. проходить військову службу у військовій частині на посаді заступника командира військової частини з бойової підготовки і наказом командувача військ оперативного командування «Схід» був призначений старшим оперативної групи по наданню допомоги з метою бойового злагодження військової частини…

Внаслідок недбалого ставлення до військової служби низки службових осіб, у тому числі і полковника Залужного В.Ф., в період з 06.02.2016 по 08.02.2016 р.  у військовослужбовців не було належного харчування, забезпечення питною водою, достатньою кількістю наметів і ліжок для особового складу, що  і призвело до обґрунтованих скарг».

Справу про адміністративне правопорушення розглядав Миколаївський районний суд, однак не виявив складу злочину у діях військовослужбовця і полковнику Залужному тоді вдалося уникнути покарання.

Зрештою прокуратура подала апеляцію і Апеляційний суд Миколаївської області скасував постанову Миколаївського районного суду, якою було закрито справу стосовно полковника Валерія Залужного за відсутністю в його діях складу адмінправопорушення. Натомість прийнято нову постанову, якою офіцера визнано винним у недбалому ставленні до військової служби та накладено адміністративне стягнення у вигляді арешту з утриманням на гауптвахті строком на 5 діб.

Отримав генеральські погони і полковник Ігор Палагнюк — начальник штабу — перший заступник командувача військ оперативного командування «Схід» Сухопутних військ Збройних Сил України

Раніше він був заступником начальника штабу оперативного командування «Південь».

22 січня 2015 року Палагнюк за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни нагороджений орденом Данила Галицького.

Полковник ЗСУ Ігор Палагнюк після прориву військ з Іловайська здійснював на полі бою пошук убитих і поранених військовослужбовців.

30 серпня полковник висунувся разом із колоною в район Старобешевого. Тільки після переговорів із офіцерами армії РФ Палагнюк таки зміг проїхати і почати пошук неподалік Новокатеринівки. Приблизно за 5 годин пошуку зібрали близько 40 вбитих і приблизно 20 поранених.

«За три дні я зібрав 159 загиблих, 212 поранених, і росіяни мені віддали близько 400 полонених. Останніх потім я теж перемотував бинтами, видаючи за поранених, адже деенерівці не хотіли випускати полонених, – розповів в одному з інтерв’ю Палагнюк. – Я їх вивіз, привіз на тиловий пункт 51-ої бригади».

Звання контр-адмірала було присвоєно капітану першого рангу Олексію Неїжпапі – начальнику Академії військово-морських сил імені П. С. Нахімова (2013-2014). ТВО начальника штабу – першому заступнику командувача ВМС України (з весни до осені 2014). ВО заступника командувача ВМС України з бойової підготовки. Олексій Неїжпапа – учасник антитерористичної операції на території Донецької і Луганської областей.

Неоднозначна репутація в Андрія Грищенка підвищеного зі звання генерал-майора до генерал-лейтенанта. Сьогодні він командувач військ оперативного командування «Південь» Сухопутних військ Збройних Сил України.

У 2007 році Грищенко змінив Руслана Хомчака на посаді командира 72-ої окремої механізованої бригади (Біла Церква). У 2010 році був обраний депутатом Білоцерківської міської ради і увійшов до фракції «Партії Регіонів», а під час Революції Гідності, за свідченням ГО «Всеукраїнська люстрація», полковник Грищенко надавав у користування активістам Антимайдану в Києві армійські намети та польові кухні.

«На початку бойових дій на сході України бійці 72-ої ОМБр, очолюваної Грищенком, неодноразово опинялися у скрутному становищі та жалілися на неадекватність командування та злив інформації. Через нестачу боєкомплекту змушені була відступити на територію Російської Федерації в ніч на 4 серпня 2014 року. Перед відходом вони знищили залишки бойової техніки та зброю. Згодом було досягнуто домовленості про повернення військових в Україну. Бригада була доукомплектована особовим складом і бойовою технікою та у вересні 2014 року повернулася до зони АТО», – пише Вікіпедія.

Звання генерал-лейтенанта присвоїли генерал-майору В’ячеславу Шамку — начальнику штабу — першому заступнику командувача Повітряних Сил Збройних Сил України.

А ось звання генерал-полковника удостоїли Ігоря Колесника. Цьому військовому присвячена не одна стаття. Зокрема у березні 2011 року, після виходу у запас генерал-лейтенанта Горошнікова, він був призначений тимчасово виконувачем обов’язків командира 13-го армійського корпусу. Наприкінці травня того ж року Колесника відсторонили від виконання обов’язків на час слідства у справі продажу озброєння прапорщиком його військової частини, однак згодом він продовжив службу на тій же посаді. У вересні, після призначення командиром корпусу генерал-майора Попка, повернувся до виконання обов’язків начальника штабу.

2 липня 2012 року наказом Міністра оборони України Ігоря Колесника було призначено командиром 13-го армійського корпусу, а 6 грудня того ж року присвоєно звання «генерал-лейтенант». У листопаді 2013 року 13-ий армійський корпус було переформовано в оперативне командування «Північ», командиром якого залишився Колесник.

З початком російської агресії прізвище генерала Колесника неодноразово фігурувало у постах в соцмережах і не тільки.

Скаржилися на генерала Колесника представники громадських ініціатив «Армія SOS», «Автодозор». Він у березні 2014 року заборонив 1-ій окремій танковій бригаді отримувати допомогу від волонтерів.

Поза тим офіцери розповіли, що Колесник тоді наказав зняти прапори з техніки на блокпостах, обурювався, чому солдати в лісі брудні, чому взуття не чищена, ковдри не статутні, їжу від населення не брати (перші 7 днів їжі не було жодної). Також на полігоні змусив офіцерів і солдатів збирати бички.

Але найбільший скандал розгорівся коли той самий Колесник на запитання бійців на передовій у липні 2014 року, де взяти бронежилети, начебто відповів: «Добудете у бою!» Коли ця інформація дійшла до загалу, прес-центр ОК «Північ» спростував її, бо бійці згаданої бригади забезпечені засобами захисту на 90%.

Головні події Львівщини та України - dyvys.info

Схожі статті