Політика 2 Серпня 2019 19:14Володимир Маркопольский

“Погано скінчиться”: Зеленський затіяв дуже небезпечну гру з США

Історія довкола заяви про відставку керівника Офісу президента Андрія Богдана, почавшись вчора як драма, до сьогоднішнього ранку набула рис комедії чи швидше постправди – коли за нагромадженням фейків і емоцій маскують від суспільства об’єктивні факти. І коли правда цікава менше, ніж чергова серія "Сватів".

1-го серпня (шкода що не 1 квітня) кілька джерел повідомили ЗМІ про те, що Андрій Богдан написав заяву про звільнення за власним бажанням. "Прошу звільнити мене з займаної посади за власним бажанням з моменту бажання", - так сформульовано в заяві, і це формулювання – перший момент, який змусив запідозрити у цій ситуації спробу перетворити важливу новину державного масштабу на фарс.

Далі це повідомлення почали в один голос спростовувати всі представники президентської команди: голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков сказав "Радіо Свобода", що "сам щойно з новин дізнався (про згадану заяву Богдана – Ред.)". "Не дочекаєтесь" відповіли заступник глави президентського офісу Руслан Рябошапка і представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук. Така одностайність породила сумніви в достовірності оприлюдненої через ЗМІ інформації про намір Богдана піти у відставку.

Нагадаємо, Володимир Зеленський призначив колишнього адвоката мільярдера Ігоря Коломойського Андрія Богдана керівником адміністрації президента (АП) 21 травня, наступного дня після своєї інавгурації. 25 червня він перепризначив його головою Офісу президента (ОП), на який була реорганізована АП.

До призначення виникли суттєві претензії. У міністерстві юстиції заявляли, що Богдан підпадає під закон про люстрацію як колишній урядовий уповноважений з антикорупційної політики уряду Азарова часів президентства Януковича.

Але Зеленський на критику не зважав. Проігнорував він і позицію влади Сполучених Штатів, представники якої, за даними ЗМІ, були категорично проти приходу на пост глави ОП людини, так чи інакше пов’язаної з Коломойським, проти якого веде розслідування ФБР США.

За два місяці роботи на Банковій Богдан зумів стати незамінним для президента радником, консультантом, організатором роботи його апарату. Він супроводжував Зеленського в усіх його поїздках регіонами, перебивав, коментував його слова при камерах…

Та зовнішня ситуація довкола керівника Офісу президента і далі напружена. Розмови про необхідність шукати вихід із ситуації активізувалися наприкінці липня, після візиту до Києва спецпредставника Державного департаменту США з питань України Курта Волкера.

У медіа з’явилася інформація про те, що ігнорування Банковою думки стратегічного партнера України може спричинити обмеження контактів Зеленського з американським істеблішментом. Зокрема, могла не відбутися зустріч українського президента з американським, яка планується, швидше за все, на вересень і повинна стати вагомим аргументом "рукопожатності" колишнього коміка у вищих політичних колах світу.

Вчора Сергій Лещенко, нардеп Верховної Ради 8 скликання, у своєму Телеграм-каналі написав, що Богдан міг звільнитися, бо його відставка є передумовою зустрічі Зеленського і Трампа. Також колишній журналіст, про ймовірні зв’язки якого з представниками Демократичної партії США повідомляли медіа, припустив, що коли Богдан піде, цю посаду може обійняти Іван Баканов, нинішній в.о. глави СБУ.

Іншу версію озвучила новоспечена нардеп від "Слуги народу", теж колишня журналістка "1+1" Ольга Василевська-Смаглюк. В коментарі телеканалу "112 Україна" вона припустила, що чутками про відставку Богдана Банкова може перевіряти реакцію на його ймовірне підвищення: "Наприклад, на посаду генерального прокурора". І додала, що все це – "елемент тролінгу", бо Богдан, мовляв, – "людина з почуттям гумору".

Інтуїція колишню журналістку не підвела. Сьогодні у Івано-Франківську особисто Володимир Зеленський повідомив, що Богдан заяву про відставку таки писав. І за станом на сьогодні підпису президента під заявою керівника його канцелярії немає.

За словами Зеленського, такі заяви написали й інші члени його команди. "Ми <…> домовилися з самого початку, що напишемо заяви на звільнення. Якщо суспільство чи президент відчуватимуть, що та чи інша людина не може впоратися з поставленими Україною завданнями, то в будь-який момент ця людина, не тримаючись за крісло, піде у відставку", – сказав сьогодні президент.

У цей час за президентською спиною стояв Богдан власною персоною і на початку коментаря у властивій йому демонстративно простацькій манері намагався перебити Зеленського, на що глава держави відбувся жартом.

Потім глава ОП зауважив журналістам, що не знає, як його заява з’явилася у ЗМІ. Припустив: "Може, СБУ, може, провокація спецслужб".

До речі, подейкують про розбіжності в поглядах на кадрові призначення в силових відомствах між Богданом та іншим призначенцем президента, в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, якого Лещенко "сватає" в чільне крісло на Банковій. Не виключений інформаційний вкид і з цього напрямку.

Та на більш достовірну скидається версія, що базується не на внутрішньовидовій боротьбі "зелених", а на "американському слідові".

Джерела Depo.ua підтверджують, що вчора, 1 серпня, до одного з найвищих кабінетів на Банковій зателефонували із не менш високого кабінету за Атлантикою. За збігом обставин дзвінок пролунав після зустрічі київського мера Віталія Кличка, війну за зміщення якого з посади публічно очолив саме Андрій Богдан, з юристом Трампа Рудольфом Джуліані у Нью-Йорку. Начебто говорили і про перспективи подальної кар’єри керівника Офісу президента України. Але з нинішньої заяви Зеленського випливає, що думку партнерів офіційний Київ знову проігнорував. Що зазвичай не минає без наслідків.

Бо досі не підтверджена вереснева зустріч українського і американського президентів, її вірогідність висить у повітрі. У США продовжують наполягати на дотриманні Києвом засадничого принципу – усунення олігархів від впливу на державну владу. Прізвища в публічній площині не називаються. Але зрозуміло, що йдеться насамперед про відсутність на ключових посадах людей Ігоря Коломойського.

У Зеленського, як випливає в тому числі зі свіжої ситуації довкола заяви Богдана, погоджуватися на таку умову не хочуть чи не можуть. Вирішальним, показовим моментом, часом "ікс" в цьому питанні стане формування уряду. З яким, до речі, як свідчать заяви Банкової, поспішати поки не будуть.

Іншим важливим фактором, від якого залежить дистанція між Києвом Вашингтоном у наступні кілька років, є факт присутності Андрія Богдана на чолі офісу президента Зеленського. І мова тут не лише про зустріч останнього з Трампом, яка точно буде суто формальною, а й про збереження України в полі зору американсьткої влади в статусі молодшого, але партнера, а не набридливого нагадування про те, як країна з багатосотмільйонними боргами ігнорує рекомендації позичальників.

Ігри в незалежність погано закінчувалися для багатьох країн, навіть економічно потужніших за Україну в її нинішньому стані війни з сильним ворогом. Гарантувати нашу незалежність можуть лише у двох столицях – Москві чи Вашингтоні. І візії наших персепктив у обох цих містах дуже відрізняються. Києву залишилося обрати, чиє бачення співпадає з його поглядами. Якщо такі погляди чинна українська влада має.

Останнє зауваження – щодо способу, за допомогою якого у Зеленського вийшли з історії з заявою Богдана. Вчинили традиційно для себе, перетворивши все на постправду, коли факт не відрізниш від маніпуляції. Розмили ситуацію настільки, що правда про вимогу із-за океану потонула у напівфейку, приколі. Але там, де нашій владі дають гроші, теж володіють інструментами коригування реальності. І можуть зробити цю реальність нестерпною для когось у столиці однієї бідної пострадянської країни, владу в якій обсіли олігархи.

Схожі статті