Авторські статті 5 Вересня 2017 7:35Mikel

Сучасні Герої України: Олександр Лавренко

 

Війна на Донбасі показала безліч прикладів мужності українських воїнів. Серед них дуже багато танкістів, доля яких на війні дуже показова - в полон їх не беруть, в разі обстрілу танк стає братською могилою для екіпажу.

Однак в ряду українських танкістів героїв особливо виділяється командир танкової роти танкового батальйону 93-ї окремої механізованої бригади капітан Олександр Лавренко.

Народився майбутній герой у 1983 році в місті Лозова Харківської області. Після закінчення 11 класу школи вступив до Харківського інституту танкових військ, який закінчив в 2005 році.

З початком війни на Донбасі у складі підрозділа приймав активну участь.

21 липня 2014 року танкова рота капітана Лавренка разом з механізованим взводом приймала участь у звільненні села Піски Ясинуватського району Донецької області.

Танк командира роти, до складу екіпажу якого також входили навідник молодший сержант Олександр Вохромеєв та механік-водій Андрій Купягін, рухався в голові колони. При підході до блокпосту сепаратистів танк потрапив в засідку. Зав'язався бій.

З боку сепаратистів підійшли два танки та мінометна батарея, яка почала обстріл механізованого взводу. Екіпаж Лавренка влучним вогнем підбив танк сепаратистів, знищив два автобуси і декілька кулеметних точок після чого ввірвався на позиції блокпосту. В цей час екіпаж бойової машини піхоти БМП-2, яка рухалась в колоні за танком командира роти, розпочав евакуацію поранених військовослужбовців. Зважаючи на цю обставину екіпаж танку своєю бронею та вогнем з гармати і кулемета почав прикривати дії евакуаційної групи.

Невдовзі прийшло повідомлення, що терористи збираються розпочати контратаку. Танк капітана Олександра Лавренка першим висунувся на ймовірний рубіж атаки, знищивши при цьому дві мінометні обслуги терористів, але в той же час значно відірвавшись від основних сил своєї роти.

Маневруючи під вогнем противника танк потрапив на замаскований потужний фугас. В наслідок вибуху молодший сержант Олександр Вохромеєв та солдат Андрій Кулягін загинули, а капітан Олександра Лавренко отримав тяжкі поранення. Щоб не потрапити до полону сепаратистів та не допустити захоплення ними бойової машини капітан Олександр Лавренко підірвав себе разом з танком...

За мужність та героїзм, виявлені при захисті суверенітету та територіальної цілісності України, екіпаж танка посмертно представлений до урядових нагород, а командир танкової роти капітан Олександр Лавренко — до звання Героя України.

Навідник молодший сержант Олександр Вохромеєв та механік-водій Андрій Купягін нагороджені орденом “За мужність” III ступеня (посмертно) (Указ президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 р.), а капітан Олександр Миколайович Лавренко 4 червня 2015 року посмертно був нагороджений Орденом Богдана Хмельницького III ступеню, в 2015 році також посмертно був нагороджений недержавною нагородою – орденом «Народний Герой України» та 9 вересня 2016 року  Указом президента він був удостоений Звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка».

Схожі статті