Історія, Політика 29 Квітня 2019 11:51Mikel

У 1945 році 20 німецьких човнів зайшли на військові бази Чилі

Продовжується неймовірне розслідування останнього рейсу 11 океанських субмарин Гітлера. Резонанс – міжнародний! Однак, ми не маємо ніяких документальних підтверджень. Чи не час урядам Чилі і Аргентини прояснити ситуацію з появою у їх портах у 1945 році 64 субмарин Третього Рейху? Скільки з них збереглося понині?

У нас суперзавдання – довести існування жовто-блакитної субмарини, паралельно дослідивши шлях евакуації нацистських лідерів, а можливо і самого Адольфа Гітлера. Очікуємо реакції Посольств!

Маємо свідчення сина моряка, надані Валентином Володимировичем Доценком. Його батько Володимир Доценко, був офіцером підводного човна Третього Рейху, екіпаж якого було сформовано лише з українців. Можливо, то був проект Гетьмана Скоропадського, який підтримував близькі стосунки з керівниками Рейху, переконавши їх створити підрозділ Крігсмарине. До екіпажу відбирали активістів УНР з бойовим досвідом, чи їх дітей. Після навчання, стажування на інших судах, було сформовано українську команду, яка показала блискучі результати. Жовто-блакитну субмарину перевели до якогось елітного загону, доручаючи лише секретні операції. На початку війни з СРСР, човен таємно прийшов до Чорного моря, базувалися під Севастополем. Потім повернулися до Атлантики, на базу Гельголанд.

У квітні 1945 року на острові Гельголанд сконцентрували 11 океанських субмарин з досвідом далеких походів. Мінімум торпед, озброєння. Все зайве і певну кількість членів екіпажу залишили на березі. Взяли якийсь вантаж. Потім прибули якісь пасажири. Човни одночасно вийшли в море. Йшли зграєю. Комусь не пощастило – одна субмарина була знищена неподалік англійського берега. Про це є згадки у відкритій пресі. Група дійшла до Чилі. В районі міста Пуерто-Монт висадили пасажирів, вигрузили вантаж. Пішли до Аргентини. Члени екіпажів вийшли на берег, отримали нові документи. За кілька років багато хто перебрався до США і Канади.

Ще живуть кілька учасників того рейсу. Як німці, так і українці. В родинах є документи, фотографії, форма з спеціальними нашивками. Особлива реліквія – жовто-блакитні тільняшки. На жаль, категорично відмовляються спілкуватися з пресою.

Журналісти отримали сенсаційну інформацію – У 1945 році 20 німецьких човнів тихо зайшли на військові бази Чилі. Деякі стоять на далеких причалах і досі. 44 субмарини пришвартувалися на базах Аргентини. Маємо слід 64 субмарин!

Через посередників, попросили українців Аргентини перевірити, чи є на певній військовій базі старі німецькі човни. Передали, що кілька залишилося. Обіцяють фото і точні координати. Днями повідомили, що на одній рубці видно зображення маленького тризуба. Хоч рубку кілька разів фарбували… До появи якісних фото у це не віриться, хоча в історії може бути все.

І тут ми зрозуміли, що наше розслідування вже нагадує шпигунську операцію! Потрібна офіційна позиція урядів Чилі та Аргентини. Чи заходили у їх порти німецькі субмарини протягом 1945 року? Скільки з них залишилося у країнах? Яким чином було легалізовано екіпажі – чи отримали моряки громадянство тих країн? Чи правда, що частина тих суден вціліла і досі знаходиться на якихось військових базах? Яка є інформація про перебування у країнах нацистських лідерів, як вони потрапили до Чилі і Аргентини, легалізувалися?

Саме про це ми письмово спитали Послів…

На жаль, офіційна інформація відсутня.

Але, є чимало повідомлень у пресі, у тому числі про коштовні колекції наці у Латинській Америці.

Пошуки продовжуються…

В.Тригуб

Схожі статті