Авторські статті 10 Липня 2017 9:38Mikel

Українська зброя: пістолети “Форт”

Хоча за популярністю пістолету Макарова (ПМ) не зрівнятися з автоматом Калашникова, але, тим не менш, в різний час він був прийнятий на озброєнні в 12 країнах світу. Після розпаду СРСР всі пострадянські республіки, включаючи Україну, отримали його в «спадщину» як основну особисту зброю в Збройних силах і правоохоронних органах.

Однак в кінці 90-х він застарів як морально, так і фізично, тому років в Україні було піднято питання його заміни.

Першими відреагували вінницькі зброяри - науково-виробниче об’єднання «Форт» МВС України на замовлення МВС України розробило свій варіант заміни ПМ - пістолет «Форт-12». При розробці цього напівавтоматичного пістолету калібру 9 х 18 мм був використаний досвід чеської збройової фірми CZ. Пістолет був схвально прийнятий спеціалістами і з 1998 року на чеському станочном обладнанні було налагаджоне серійне виробництво. З Чехії до 2002 року поставлялися і стволи для «Фортів».

Згідно з інформацією виробника, пістолет досить збалансований і поєднує в собі всі основні якості бойового пістолета: металева рамка, що забезпечує надійність і міцність, місткий магазин, надійна система запобіжників з можливістю блокування курка, як на бойовому, так і на запобіжному взводі, відносно невеликі розміри роблять його зручним для постійного носіння. Пістолет може бути додатково укомплектований пристроєм для зниження рівня звуку, лазерним целевказівником або тактичним ліхтарем.

"Форт-12" відрізняється від ПМ значно поліпшеною ергономікою, підвищеною точністю стрільби, меншою відчутною віддачею, більшою скорострільністю, більшою масою і розмірами.

Пістолет був прийнятий на озброєння окремих підрозділів СБУ, МВС (зокрема ДСО), ДПА та ДПС. Саме «Форт-12» є іменною вогнепальною зброєю, якою відзначають при нагоді.

Мав пістолет і деякий експортний успіх - так, у лютому 1999 року тодішній міністр внутрішніх справ України генерал Юрій Кравченко, повідомив, що незначна партія пістолетів «Форт-12» була доставлена до Казахстану.

Невелика кількість «стволів» попала до рук росіян (сімферопольський загін «Беркут» отримав пістолети «Форт-12» в жовтні 1999 року) та бойовиків на Донбасі (під час розграблення зброярських кімнат МВС).

У військових підрозділах більш популярна інша модель «Форта» під «макаровський» патрон 9 х 18 мм - «Форт-14», який виробляється з 2003 року.

Ця модель прийнята на озброєння Міністерством внутрішніх справ, Службою безпеки України (для підрозділів спеціального призначення) та Збройними Силами України (на озброєнні офіційно знаходяться «Форт-14ТП» та «Форт-14ТП» з глушником (ПЗРЗП-029).  ЗСУ у 2015 році закупили як мінімум 500 одиниць «Форт-14ТП» з глушником.

Пістолет «Форт-14ТП» має збільшену лінію прицілювання завдяки подовженому стволу, що підвищує показники точності навіть при веденні інтенсивної стрільби. Конструкція пістолета передбачає можливість комплектації додатковим стволом з різьбою, на який можливо приєднати пристрій для зниження рівня звуку пострілу, а також в передній нижній частині рамки передбачені планки Пікатінні, на які зручно встановити тактичний ліхтар та лазерний цілевказівник. Також пістолет «Форт-14ТП» може бути укомплектований магазином збільшеної ємкості.

 

Схожі статті