Світ 10 Грудня 2015 13:42Анастасія Росул

Вчені винайшли шприц, який миттєво зупиняє кровотечу

Компанія RevMedx, яка займається розробками продуктів для військових медиків і служб швидкої допомоги, створила кишеньковий шприц, що здатний за 15 секунд зупинити кровотечу від вогнепального поранення.

Новину передає ONPRESS.INFO з посиланням на Медпортал.

Прилад отримав назву XStat . Складається він з аплікатора, наповненого десятками крихітних губок, що всмоктують кров, при введенні приладу у відкриту рану.

За допомогою приладу в рану вводиться 92 крихітні губки, які набухають і зупиняють кровотечу, утворюючи своєрідний «згусток». Вони зроблені з целюлози і покриті хітозаном, який запобігає розвиток бактеріальних інфекцій і стимулює згортання крові.
Кожна з них має рентгеноконтрастну мітку, тому абсорбент буде видно на рентгені, коли поранений дістанеться до лікарні.

Одна ін'єкція цих губок здатна ввібрати близько півлітра крові. Всього пацієнту може бути зроблено до трьох таких ін'єкцій. Губки можуть залишатися в ділянці рани до чотирьох годин, після чого їх необхідно видалити.

Аплікатор XStat-30 має телескопічну ручку. Це дозволяє, задля компактності зберігати аплікатор у скороченому вигляді. Щоб запобігти потраплянню рідини всередину і мінімізувати ризик передчасного розширення губки, на кінчику аплікатора розташований спеціальний клапан.

Аплікатор XStat-12 призначений для лікування вузьких поранень. Цей одноразовий пристрій складається з циліндричного корпусу аплікатора зі знімним поршнем. На аплікаторі знаходяться фланці для «зв'язки» декількох аплікаторів у «стрічку».

Застосування XStat у реальних умовах.

XStat був схвалений до застосування Управлінням з контролю за продуктами і ліками (FDA). Експерти FDA відзначають, що використовувати новий прилад передбачається в тих випадках, коли неможливо накладення джгута – при пораненнях в ділянки паху або під пахви.

Схожі статті