Війна, Події 14 Квітня 2020 14:17Mikel

Затримано генерал-майора СБУ за підготовку терактів і держзраду

"Сьогодні був затриманий генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов, якого підозрюють в державній зраді і скоєнні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва", - йдеться в повідомленні.

"Валерій Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спеціальних операцій "А" СБ України, насправді знаходився на агентурного зв'язку під псевдонімом" Бобир "у полковника ФСБ Ігоря Єгорова. Останній є співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ - підрозділу, який спеціалізується на плануванні, організації і проведенні розвідувальних і диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав. Слідство також має в своєму розпорядженні безперечними доказатель ствами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис дол США і паспорт громадянина РФ. Як виконавця Шайтанов спеціально підібрав людини серед колишніх бійців спецпідрозділів ", - уточнили в СБУ.

Крім того генерал-майор передавав в ФСБ дані про таємні операції в зоні проведення ООС і задіяних в них співробітників, міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони, діяльності розвідки і контррозвідки, вербував старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

"Зафіксовані агентурні зустрічі на території європейських країн: Єгорова з Шайтанову і з іншими громадянами України, які були залучені до виконання завдань російської спецслужби. Використовуючи своє службове становище Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших і вищих офіцерів Служби. У ході досудового розслідування буде визначена їх причетність до розголошення відомостей з обмеженим доступом ", - наголошується в повідомленні.

Вирішується питання щодо оголошення Валерію Шайтанову підозри в скоєнні злочинів, передбачених ст.111 ( "Державна зрада") і ст. 258 ( "Терористичний акт") Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу

Схожі статті