Каталог М159 1 Вересня 2022 18:09Марина Сейлор

Завдяки програмі локалізації у машинобудуванні ми зможемо створити десятки тисяч нових робочих місць, – Борис Приходько

Урядова програма для розвитку машинобудування – крок до розвитку економіки і створення робочих місць

Набрав чинності закон про локалізацію у машинобудуванні. Це суттєвий крок у стимулюванні машинобудівної промисловості, який передбачає зростання попиту на продукцію цих підприємств, зростання конкурентоспроможності та збільшення експортного потенціалу України.

Урядова програма діятиме через гарантування участі вітчизняних виробників у електронних торгах. Таким чином машинобудівні підприємства зможуть продавати продукцію, яка частково або повністю виготовлена в Україні. І зробити це зможуть через систему Prozorro.

«Завдяки програмі локалізації у машинобудуванні, ми зможемо створити десятки тисяч нових робочих місць, що дуже актуально на даний час. Також зростуть відрахування до бюджетів різних рівнів через податки. Збільшиться ВВП. І взагалі — великий позитив у тому, що українська економіка почне набирати темпи. Ви ж добре розумієте, наскільки це важливо для відновлення країни і подальшого її розвитку. Такої кількості робочих місць навряд чи зможе забезпечити інша галузь. Адже одне робоче місце у машинобудуванні створює 7-8, а то й більше, робочих місць у суміжних галузях. Так що позитив від цієї програми очевидний», – говорить засновник Благодійного фонду «РАЗОМ» Борис Приходько.

Цього року до участі у закупівлях допускатимуться товари, у яких вітчизняна частка становить не менше 10%. Наступного року – не менше 15% і так далі. Кожного року ця частка зростатиме на 5% поки не досягне відмітки у 40%. На продукцію із США, Євросоюзу, Японії, Канади та ряду інших країн, з якими Україна підписала угоди про вільну торгівлю, такі вимоги не розповсюджуються.

«Ми побачимо реальний результат підтримки власного машинобудівника. Відкритість для імпорту скорочувала робочі місця в Україні і ми фактично годували іноземців, наповнювали їхні бюджети і створювали там робочі місця, а у себе скорочували. Тому, я вважаю, що закон про локалізацію – це великий плюс в економіку України», — переконаний Борис Приходько.

Ми зможемо повернутися до виробництва пожежних машин, карет швидкої допомоги, електробусів, а також до виготовлення запчастин, двигунів тощо для машинобудівної галузі. Це стосується і систем збирання автомобілів.

На думку Бориса Приходька, ми створюємо суттєве підґрунтя як для захисту вітчизняних товаровиробників, так і для економічної безпеки країни.

«Це перший крок, потрібно не зупинятися і йти далі. Вводити локалізацію на інші галузі. При цьому система має працювати прозоро, щоб унеможливити будь-які махінації чи то ризики. Спрацюємо як належить, отримаємо інвестиції і наповнення бюджету. Ми маємо відстоювати національні інтереси, у тому числі й економічні. І ми бачимо, що саме у такому напрямку працює влада. Такою є позиція економічно сильної і незалежної країни», – підсумував Борис Приходько.

Схожі статті